مطمئناً همه شما اهمیت یادگیری ساختار جمله در زبان انگلیسی را میدانید. همانطور که در دوران کودکی برای یادگیری زبان فارسی ابتدا بعد از یادگیری کلمات سعی میکردیم چند کلمه را کنار هم ردیف کنیم و منظورمان را به مخاطبانمان برسانیم، همانطور هم باید در زبان انگلیسی با ساختار جمله آشنا شویم تا بتوانیم جملات مناسبی بنویسیم.
کنار هم قرار دادن کلمات بدون در نظر داشتن ساختار جمله در زبان، هیچ معنایی را ایجاد نمیکند و در واقع نمیتواند که منظور گوینده را بیان کند. برای اینکه بتوانیم معنی و منظور سخنان خود را در قالب جملات در هر زبانی بیان کنیم، باید ساختار جمله را یاد گرفته باشیم و مطابق با آن جمله بسازیم. یادگیری ساختار جمله در زبان انگلیسی هم یکی از نکات مهم در یادگیری زبان انگلیسی است.
اگر در حال یادگیری زبان انگلیسی هستید، وقت آن رسیده که جملهسازی را در زبان انگلیسی شروع کنید و با ساختار جمله در زبان انگلیسی آشنا شوید.
مطمئناً شما هم به خاطر دارید که در دوران دبستان و مدرسه، یکی از راههای یادگیری کلمات در زبان فارسی و همچنین آشنایی با ساختار جمله، جملهسازی بود. تعدادی کلمه را سر خط مینوشتیم و سعی میکردیم با آنها جمله معنا دار بسازیم.
اما در این مقاله از سایت مکتب کلاس دیگر خبری از جملهنویسی و تکرار آن نیست. قصد داریم در این مطالب همه چیز در مورد ساختار جمله به زبان انگلیسی را به سادگی و اما کمی حرفهای بیان کنیم. با ما همراه باشید.
مطمئناً بعد از خواندن این مقاله ساختار جمله به زبان انگلیسی را یاد خواهید گرفت.
منظور از جمله در زبان انگلیسی
به منظور یادگیری جملهسازی در زبان انگلیسی قبل از هر چیز باید مفهوم جمله را یاد بگیریم و متوجه شویم که جمله چیست. به بیان بسیاری جمله به گروهی از کلمات گفته میشود که دو جز اصلی دارد، فعل و فاعل.
نقش گرامر در ساختار جمله در انگلیسی
فرض کنید که میخواهید خانهای چوبی بسازید، اما هیچ میخ، پیچ و یا چسبی در اختیار ندارید. چطور میتوانید خانهای از چوب بسازید در حالی که هیچ ابزاری ندارید. سازههای چوبی را چطور در کنار هم قرار میدهید. قطعاً نمیتوانید چنین خانهای را بسازید. تمامی قطعات از هم میپاشند و شما هیچ کاری از پیش نمیبرید.
هنگام یادگیری زبان انگلیسی چنین حالتی زمانی اتفاق میافتد که بدون دانستن دستور زبان و همچنین ساختار جمله در زبان انگلیسی بخواهید به زبان انگلیسی صحبت کنید.
دستور زبان انگلیسی یکی از مهمترین بخشهای یادگیری زبان انگلیسی است که البته برای بسیاری از افراد هم پیچیدهترین و سختترین قسمت یادگیری زبان است.
برای یادگیری زبان انگلیسی مانند هر زبان دیگری ابتدا باید از مهمترین رکن آن یعنی یادگیری گرامر (Grammar) شروع کرد. منظور گرامر انگلیسی و یا دستور زبان انگلیسی همان شیوه شکلبندی نوشتار و گفتار است. چگونگی قرار گرفتن کلمات در کنار یکدیگر همان دستور زبان است که در هر زبانی قواعد و شیوههای خاص خودش را دارد.
ساختار جمله در زبان انگلیسی
به شکل کلی ساختار جمله در زبان انگلیسی به ۸ قسمت تقسیم میشود:
- اسم (Noun)
- ضمیر (Pronoun)
- فعل (Verb)
- قید (Adverb)
- صفت (Adjective)
- حرف ندا (Interjection)
- حرف اضافه (Preposition)
- حرف ربط (Conjunction)
الگو و ساختار جمله در انگلیسی
اسم (Noun)
اسم در تمامی زبانها نشان دهنده اسم خاص، اسم اماکن واشیا است. وقتی در جملهها و یا صحبتهایمان به اسم خاصی اشاره میکنیم، در واقع به یکی از این سه دسته اشاره میکنیم. اسم به دو دسته تقسیمبندی میشود:
اسم خاص و اسم عام
- اسم عام (Common noun) که اشاره به چیزی دارد که نامشخص و ناشناس باشد. مانند کشورcountry
- اسم خاص (Proper noun) که اشاره به اسم خاص افراد، اشیا یا اماکن دارد. مانند Kuwait
توجه داشته باشید که اسمهای خاص بدون در نظر گرفتن مکان حضورشان در جمله همیشه حرف اولشان با حروف بزرگ (Capital) نوشته میشوند.
ضمیر (Pronoun)
معمولاً تمامی ضمایر در زبان انکلیسی و تمامی زبانهای دیگر به جای اسم میآیند.
در زبان انگلیسی ضمایر به سه دسته جداگانه تقسیم میشوند:
- ضمایر شخصی (Personal pronoun) مانند: They- I – You – He – She – It – We – you
- ضمایر مالکیت (Possessive pronoun) مانند: Mine – Yours – His – Hers – Theirs
- ضمایر اشاره (Demonstrative pronoun) مانند: These – Those – This – That
فعل (Verb)
فعل مهمترین قسمت هر جمله است. در واقع تکمیلکننده جمله است. بدون فعل جمله ناقص مانده و هیچ معنا و مفهومی ندارد. یک فعل به تنهایی میتواند یک جمله کامل باشد، اما تمامی جملهها بدون فعل ناقص میمانند. به عنوان مثال کلمهی come به تنهایی یک جملهی امری است که دستور میدهد: “بیا”
افعال در تمامی زبانها و همچنین در زبان انگلیسی بر اساس زمان وقوع انجامشان به سه دسته زمان گذشته، زمان حال و زمان آینده تقسیم میشوند.
جدا از زمان وقوع انجام کار تمامی افعال در زبان انگلیسی به دو دسته افعال با قاعده و افعال بیقاعده تقسیم میشوند.
- افعال با قاعده (Regular verb) : افعالی هستند که در سه حالت فعل از الگوی مشخصی تبعیت میکنند. مانند فعل ساده wake up که با اضافه کردن ed به قسمت آخر آن میتوان گذشته یا اسم مفعول ساخت.
- افعال بیقاعده (Irregular verb): افعالی هستند که بدون داشتن یک الگوی مشخص در سه حالت فعل بیان میشوند. مانند فعل run که حالت گذشته آن کاملاً تغییر میکند و به ran تبدیل میشود.
صفت (Adjective)
صفت در زبان انگلیسی بیانکننده حالت اسم و ضمیر است. در واقع حالت آنها را توضیح میدهد. مانند blue car
در واقع رنگ ماشین را بیان میکند ماشین آبی. کلمه آبی در این ترکیب صفت است که حالت اسم را توصیف میکند.
قید (Adverb)
قید هم مانند صفت بیانکننده حالت است، اما به جای اسم به توضیح دادن حالت فعل، صفت و یا قیدهای دیگر میپردازد.
به عنوان مثال عبارت walk slowly از دو بخش تشکیل میشود، walkیک فعل به معنای قدم زدن است و slowly قید و به معنای آرام است که در مورد فعل توضیح میدهد. در واقع مانند جمله آرام قدم بزن در فارسی است که آرام نشان دهنده قید و قدم زدن نشان دهنده فعل است.
حرف اضافه (Preposition)
حروف اضافه در زبان انگلیسی یا هر زبان دیگری کلماتی هستند که برای کامل کردن ساختار و معنای جمله میآیند مثلاً جمله من به اردوگاه رفتم. کلمه “به” یک حرف اضافه است که در صورت عدم حضور آن در جمله معنی تکمیل نمیشود.
حرف ربط (Conjunction)
حروف ربط همانطور که از اسمشان پیداست، دو کلمه عبارات و یا جملات را به هم ربط میدهند. برای مثال کلمات and، or، but و so حروف ربط هستند.
حرف ندا (Interjection)
حروف ندا در زبان انگلیسی عبارات و یا کلمههایی هستند که احساسی را بیان میکنند. مانند آواهای oh، wow
الگو جملات ساده در زبان انگلیسی
جملات ساده در زبان انگلیسی مانند زبان فارسی از دو قسمت نهاد و گزاره تشکیل می شوند. نهاد معمولاً شامل ضمیر، اسم و صفت است و گزاره هم معمولاً شامل فعل و بیانکننده فعل مانند قید است.
به جمله زیر دقت کنید:
She comes
در این جمله ساده که از دو بخش تشکیل شده نهاد و گزاره به راحتی قابل تشخیص هستند.
She نهاد و اسم جمله است و comes هم فعل و گزاره جمله است.
She comes slowly
در این عبارت she نهاد جمله و اسم است و comes slowly گزاره جمله است که از قید و فعل تشکیل شده است.
پس میتوانیم این طور عنوان کنیم که جمله حداقل باید یک فعل و فاعل داشته باشد. البته در یک نوع از جملات استثنا وجود دارد. جملات امری جملاتی هستند که فاعل ندارند. یعنی هنگامی که کسی چیزی را میخواهد و یا امر به چیزی میکند، معمولاً نام مخاطب را در جمله بیان نمیکند. چرا که مخاطب همیشه you و معلوم است. به عنوان مثال:
Close the door
این جمله امری و بدون فاعل است و تمامی کلمات آن جز گزاره هستند.
نکته: به یاد داشته باشید که تمامی جملات با حرف بزرگ شروع میشوند و با نقطه، علامت سؤال یا علامت تعجب تمام میشوند.
اجزای جمله در زبان انگلیسی
در این قسمت از مطالب قصد داریم که به توضیح و معرفی اجزای جمله بپردازیم.
جملهواره مستقل (independent clause)جملهواره مستقل میتواند به تنهایی یک جمله کامل باشد. جمله وارهها معمولاً هم فعل و فاعل دارند و هم معنای کاملی دارند.
جملهواره وابسته (dependent clause)، که به تنهایی یک جمله کامل نیست. این جمله واره معمولاً باید با یک جمله واره مستقل بیاید تا معنای جمله کامل شود. به این جمله وارههای که تکمیلکننده جمله وارههای دیگر هستند جمله وارههای فرعی هم گفته میشود. مثلاً جمله زیر یک جمله واره فرعی است.
Because she reads many magazines، …
فاعل (subject)
فاعل در جملات زبان انگلیسی به شخص، مکان، مفهوم، حیوان و یا چیزی گفته میشود کهکننده کار باشد و یا به عبارتی عملی را انجام دهد. فاعل جمله معمولاً در جواب کلمات پرسشی who و what میآیند.
فعل (verb)
بیانگر کاری است که فاعل انجام میدهد. برای تشخیص فعل معمولاً باید از جملات پرسشی زیر استفاده کرد:
“What was the action” یا
“What happened”
افعال به طور کلی در زبان انگلیسی به دو دسته افعال ساده و افعال to be تقسیم میشوند.
به افعال “to be” افعال ربطی هم گفته میشود. افعال to be عبارتند از:
am، is، are، was، were
مفعول (object)
به شخص، مکان، حیوان، مفهوم، یا چیزی گفته میشود که عمل فعل را دریافت میکند. مفعول معمولاً در جواب پرسش زیر میآید:
“The subject did what” یا “To whom/For whom”
عبارت قیدی (Prepositional Phrase)
عبارتی است که با حروف اضافه شروع میشود و کلمهای را در جمله توضیح میدهد. عبارت قیدی معمولاً به سؤالات زیادی پاسخ میدهد که عبارتند از:
“Where/ When/ In what way”
انواع جمله در انگلیسی کدامند؟
جملات انگلیسی معمولاً بر اساس هدفی که دارند در چهار گروه تقسیمبندی میشوند که عبارتند از:
-
جملههای اخباری (بیان و شرح چیزی)
declarative sentence
-
جملههای پرسشی (پرسیدن چیزی)
interrogative sentence
-
جملههای امری (در خواست یا دستور چیزی)
imperative sentence
-
جملههای عاطفی (نشان دادن احساسات)
exclamative sentence
-
جمله اخباری
جمله اس است که خبری را عنوان میکند و اطلاعاتی را به ما میدهد. در پایان جملات اخباری معمولاً نقطه گذاشته میشود. این جملات از فعل به علاوه فاعل تشکیل میشوند و ممکن است که مثبت یا منفی باشند.
مانند: (جمله مثبت) .I like coffee
(جمله منفی) .I do not like coffee
این گونه جملات پر استفادهترین جملات در زبان انگلیسی هستند.
-
جملات پرسشی
جملاتی هستند که سؤالی را از ما میپرسند. این جملات معمولاً اطلاعاتی را از ما میخواهند و همیشه در پایان آنها از علامت سؤال استفاده میشود.جملات پرسشی هم میتوانند مثبت یا منفی باشند. مثلاً
?What did you buy (مثبت)
?What didn’t you buy (منفی)
-
جملات امری
این جملات به کسی دستور انجام کاری را میدهند. در واقع از مخاطبشان میخواهند که کاری را انجام دهند. در آخر جملات پرسشی معمولاً از نقطه یا علامت تعجب استفاده میشود. در جملات امری فعل در اول جمله و سپس بقیه جمله میآید. مثلا:
Open the door
نکته: جملات امری معمولاً فاعل ندارند. چون همیشه فاعل آنها you است که در جمله حذف میشود.
جملات امری هم مانند انواع جملات دیگر میتوانند مثبت یا منفی باشند. مثال:
Open the door please.
Don’t open the door please
-
جملات عاطفی یا تعجبی
این جملات بیانگر تعجب یا احساسات شدید هستند. در پایان این نوع جملات معمولاً از علامت تعجب استفاده میکنیم.به مثالهای زیر دقت کنید:
What a liar she is!
How exciting the movie was!
حال که در مورد انواع جملات صحبت کردیم، میتوانیم اینطور بگوییم که جملات اخباری برای خبر دادن در مورد چیزی و یا بیان چیزی، جملات پرسشی برای سؤال پرسیدن در مورد چیزی، جملات امری برای درخواست کردن چیزی و جملات عاطفی برای بیان احساسات استفاده میشوند.
اما به طور کلی در بعضی مواقع نوع جمله و هدف استفاده از آن باهم مطابقت ندارند. و خصوصاً زمانی که لحن گفتن جمله عوض میشود.
مثلاً در بسیاری از موارد میتوانیم از جملات اخباری به جای جملات امری و برای دستور دادن استفاده کنیم. مانند:
You will now study the book.
یا مثلاً از جملات پرسشی برای نشان دادن تعجب و احساسات استفاده کنیم. مانند:
Wow، can you play the guitar!
حتی در بعضی از موارد میتوانیم با استفاده از جملات اخباری سؤال بپرسیم. مانند:
Shiraz is in Iran?
پس همیشه باید حواستان به لحن ادای جملات باشد تا هنگامی که هدف و نوع جمله با هم مطابقت ندارند، دچار اشتباه نشوید.
انواع جمله از نظر ساختار
در قسمت اول این مطالب به قواعد کلی جملهسازی اشاره کردیم. اما در این قسمت از مقاله از سایت مکتب کلاس قصد داریم که به جزئیات انواع ساختار جمله بپردازیم.
جملات انگلیسی به طور کلی چهار نوع ساختار اصلی متفاوت دارند. جملات ساده، جملات مرکب، جملات پیچیده و جملات مرکب – پیچیده.
-
ساختار جملات ساده چگونه است؟
جملات ساده معمولاً از یک جمله واره مستقل و ساده ساخته میشوند. مانند
The girl goes to the window.
-
ساختار جملات مرکب چگونه است؟
جملات مرکب معمولاً از دو یا چند جمله واره ساده ساخته میشوند که به وسیله حروف ربط با هم مرتبط میشوند.
مانند:
Ali went to work but Maryam went to the party.
حروف ربط در زبان انگلیسی عبارتند از:
and، but، or، nor، for، yet، so
-
ساختار جملات پیچیده چگونه است؟
جملات پیچیده در زبان انگلیسی معمولاً از یک جمله واره وابسته و یک جمله واره مستقل تشکیل میشوند. مانند:
They missed their plane because they were late.
حروف ربط وابسته ساز در زبان انگلیسی عبارتند از:
although، because، before، how، if، once، since، than، that، though، till، until، when، where، whether، while، as، After،
ضمایر موصولی که به واسطه آنها هم میتوان جملات را به هم ربط داد عبارتند از:
Whose، that، which، whom، who
-
ساختار جملات مرکب پیچیده در زبان انگلیسی چگونه است؟
جملات مرکب پیچیده معمولاً از حداقل دو جمله واره مستقل و یک جمله واره وابسته تشکیل شدهاند.
مانند:
Ali didn’t come because he was ill so Susan was not happy.
جمله ذکر شده مثال سادهای از این ساختار هستند. در بسیاری از موارد ممکن است ترتیب جملهواره ها در انواع جملات مرکب پیچیده متفاوت باشند. مثلاً در برخی مواقع ممکن است جملهواره وابسته قبل از جملهواره مستقل بیاید.
اشتباهات رایج در جملهسازی زبان انگلیسی کدامند؟
در ادامه قصد داریم چند مورد از رایج ترین اشتباهات جملهسازی در زبان انگلیسی را بازگو کنیم:
-
ادامه دادن جمله بدون وقفه
جملات ترکیبشده یا جملات بدون وقفه، زمانی به وجود میآیند که جملات بدون هیچ حرف ربط مناسبی پشت سر هم بیایند. به منظور حل این مشکل باید از حروف ربطی متناسب با نوع جمله استفاده کنید. بعد از اینکار اگر جمله بازهم نامفهوم و گنگ بود، بهتر است که جمله را به دو یا چند جمله کوتاه تقسیم کنیم.
-
جملات ناقص
هنکامی که جملات فعل، فاعل، مفعول و یا… نداشته باشند ناقص هستند. برای حل این مشکل باید قسمت جا افتاده را پیدا کرد و کلمات مناسب را به آن اضافه کرد.
باید از وجود فعل و فاعل و… در جمله اطمینان پیدا کرد.
-
تطابق فعل و فاعل
در زبان انگلیسی هم مانند سایر زبانها، اگر فاعل جملهای مفرد باشد، به تابعیت از آن فعل هم باید مفرد باشد و اگر فاعل جمع باشد، فعل هم باید به صورت جمع بیاید. در زبان انگلیسی در اکثر مواقع صرفاً با اضافه کردن یا کم کردن علامت جمع میتوانید فعل و فاعل را با هم تطابق دهید.
-
ختم شدن جمله به حروف اضافه
اکثر زبانآموزان فکر میکنند که تمام شدن جمله با حرف اضافه درست نیست، در صورتی که این مورد همیشه صدق نمیکند. فقط در نوشتن انشاها و مقالههای رسمی نباید جملهها را با حروف اضافه به پایان رساند، اما در سایر موارد مانعی ندارد.
-
ساختار مجهول
اگرچه به کاربردن جملات مجهول از نظر گرامری غلط نیست، اما نشانه عدمقطعیت است.
مثلاً:
The building was destroyed by fire.
ترجمه: ساختمان توسط آتش نابود شد.
حالا اگر همین جمله را به حالت معلوم بنویسیم این طور میشود:
Fire destroyed the building.
ترجمه: آتش ساختمان را نابود کرد.
جمله دوم نه تنها سادهتر است، بلکه مستقیم و قابل درکتر است. به طور کلی جملات معلوم با حالت زنده و جدیتی که دارند، بهتر به نظر می رسند. در بسیاری از مواقع تبدیل جمله مجهول به معلوم، نوشته را قابل درکتر میکند.
سخن آخر در مورد ساختار زبان انگلیسی
حال که با ساختار جمله در زبان انگلیسی آشنا شدید، اگر بخواهید به طور کاملتر و مفصل ساختار جمله را یاد بگیرید، باید از دانش و تجارب اساتید زبان انگلیسی بهرهمند شوید.
برای یادگیری بهتر مباحث زبان انگلیسی بهتر است که از یک معلم زبان انگلیسی با تجربه کمک بگیرید. بدین ترتیب هم راحتتر میتوانید قسمتهای مهم زبان انگلیسی رایاد بگیرید و هم زودتر بر زبان انگلیسی تسلط پیدا خواهید کرد.
دیدگاهتان را بنویسید