ضعیف بودن زبان انگلیسی

زبان انگلیسی‌تان ضعیف است؟ نیازی به عذرخواهی نیست!

آیا تا به حال برای انگلیسی «ضعیف» خود عذرخواهی کرده‌اید؟ اگر پاسخ شما «بله» است، احتمالا در چنین موقعیت‌هایی را تجربه کرده‌اید:‌

وقتی که برای در حال ارسال ایمیل کاری به تامین‌کننده هستید و باید اطلاعات مشخصی را از او درخواست کنید. در نهایت ایمیل خود را با این جمله به اتمام می‌رسانید: «بابت سطح انگلیسی ضعیف خود متاسفم. امیدوارم منظور پیام من را متوجه شده باشید.»

فرض کنید که پای تلفن با یک ارباب رجوع صحبت می‌کنید. در میانۀ صحبت از پشت خط به شما می‌گوید:« منظورتان از این حرف چیست؟». این دقیقا جایی است که احتمالا یکی از همان جملات کلیشه‌ای را تکرار می‌کنید:« ببخشید، سطح زبانم خیلی خوب نیست. منظورم این است که….».

شاید هم در یک جلسه کاری در مورد پروژه مشترک تیم خود بوده‌اید، به روزرسانی مختصری از پروژه را ارائه کرده‌اید و درست وقتی که خیالتان از بابت تمام شدنش راحت شد، یکی از همکاران سوالی می‌پرسد که متوجه آن نمی‌شوید! متاسفانه این جا هم به صورت ناخودآگاه فکر می‌کنید که مشکل از انگلیسی ضعیف شما است و خیلی سریع واکنش نشان می‌دهید:« متاسفم، ولی انگلیسی من چندان خوب نیست. امکانش هست که دوباره تکرار کنید؟»

چرا افراد بابت سطح پایین انگلیسی خود معذرت‌خواهی می‌کنند؟

این موقعیت‌ها برای شما هم آشنا بودند؟ حالا بگذارید ببینیم اصلا چرا در چنین موقعیت‌هایی عذرخواهی می‌کنید؟

  • احتمالا آن قدر نسبت به اشتباهات خود در انگلیسی آگاه بوده‌اید که فکر می‌کردید اگر این اشتباهات را به گردن «انگلیسی ضعیف» خود بیندازید، طرف مقابل بیشتر شما را درک می‌کند و همدلی بیشتری از خود نشان می‌دهد.
  • آن‌قدر دوست دارید تأثیر مثبتی بر مخاطبانتان بگذارید که فکر می‌کنید اگر به خاطر انگلیسی ضعیف‌تان عذرخواهی کنید، با شما ملایم‌تر رفتار می‌کنند و به شما فرصت دوباره می‌دهند.
  • فکر می‌کنید که اگر پیشاپیش به خاطر انگلیسی خود عذرخواهی کنید، هرگونه عدم وضوح را به حساب سطح انگلیسی ضعیف شما می‌گذارند نه مفهوم کلام شما. به عقیده شما این پیش فرض قابل قبول‌تر به نظر می‌رسد.

عذرخواهی لزوما باعث بخشش شما نمی‌شود!

همه ما نیاز عمیقی به تایید همسالان خود داریم و یکی از راه هایی که جبران این تایید، سرزنش کردن خودمان و پیشاپیش عذرخواهی کردن بابت نقاط ضعفمان است. چراکه دوست داریم با وجود همین نقاط ضعف هم پذیرفته شویم.

تقویت زبان انگلیسی

مشکل آنچه که برخی افراد آن را «عذرخواهی تشریفاتی» می‌نامند این است که در نهایت باعث می‌شود ما ضعیف‌تر به نظر رسیده و اعتماد به نفس کمتری داشته باشیم.  بدتر از آن، مایۀ رنجش شنونده خود شویم. بیایید با این حقیقت روبرو شویم؛ هیچ کس نمی خواهد عذر و بهانه‌های ما را بشنود. به خصوص اگر به انگلیسی در دنیای کسب‌وکار احتیاج داریم.

علاوه بر این، با عذرخواهی به خاطر زبان انگلیسی خود، چیزی را در نقطه توجه قرار می‌دهید که احتمالا دیگران در وهلۀ اول حتی متوجه آن هم نشده باشند.

اما اکنون شما انگلیسی «ضعیف» خود را برجسته کرده‌اید. به این ترتیب توجه همه معطوف به ساختار و ضعف شما خواهد شد نه مفهوم صحبت‌های شما.  هر گرامر، تلفظ یا کلمه اشتباه مورد بررسی قرار می‌گیرد و در مرکز توجه خواهد بود!

در این شرایط معمولا چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ همان چیزی که انتظارش را نداشتید! شما نه به خاطر تخصص حرفه‌ای‌تان، بلکه به‌خاطر انگلیسی «ضعیف» مورد قضاوت قرار می‌گیرید.

پیشنهاد مطالعه: با این نکات مطالعاتی، به زبان‌آموز انگلیسی بهتری تبدیل شو

چاره این مشکل چیست؟

برای رفع این مشکل باید به چند نکته توجه داشته باشید:

  • چگونه مشتریان تجاری من راجع به انگلیسی «ضعیف» خود صحبت می‌کنند؟
  • چرا انگلیسی صحبت کردن در شرایطی که آزادانه می‌توانید اشتباه کنید، به شما کمک نمی کند تا به اهداف حرفه ای خود دست یابید: مذاکره بر سر قراردادها، ارتقای سمت مورد نظر خود و اثربخشی در ارائه‌ها.
  • در عوض باید روی چه چیزی تمرکز کنید تا بتوانید در حرفۀ خود یک نقش حیاتی داشته باشید.

گذشته از این‌ها، اصلا انگلیسی «ضعیف» یعنی چه؟

بسیاری از مشتریان تجاری من، انگلیسی «ضعیف» را اینگونه تعریف می‌کنند:

  • «استفاده از زمان های اشتباه انگلیسی هنگام صحبت کردن».
  • «نداشتن واژگان پیچیده کافی برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطبانم».
  • «نمی‌دانم چه زمانی از زمان حال کامل در جلسه خود استفاده کنم».
  • «همیشه از کلمات یکسان و ساده استفاده می‌کنم».
  • «گیج شدن در مورد کاربرد حروف اضافه».
  • «ناتوانی در تلفظ برخی کلمات».
  • «داشتن لهجه سنگین».

در اصل، دلیل این افراد برای شکست در موقعیت‌های مختلف مانند ارتقای شغلی، مذاکره و بستن قرارداد، تحت تاثیر قرار دادن شنوندگان یا رئیسشان است. البته ضعف آنها در گرامر، تلفظ و دایره واژگان اجازه این تاثیرگذاری مثبت و سازنده را نمی‌دهد.

البته، آشنایی با نحوه استفاده از زمان گذشته کامل، رساندن منظورتان را ساده‌تر می‌کند.

یا ایجاد یک جمله پیچیده با کلمات تاثیرگذار و دستور زبان کامل، می‌توانند مشتری را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین فکر می‌کنند با این کار می‌توانند در موقعیت‌های شغلی، مذاکره و ترفیع پیروز شوند.

راه‌حل‌هایی که کمک‌کننده نیستند!

حال برای رسیدن به این نتایج سراغ گزینه‌های دم دست و خودآموزی می‌روند. احتمالا یکی از گزینه‌های زیر را نیز امتحان کنند.

  • خرید دوره‌های گرامر و واژگان
  • حفظ کردن لیست‌های طولانی عبارات و لغت‌های جدید
  • تماشای تعداد زیادی فیلم به زبان انگلیسی
  • گشتن به دنیال میانبرها

آنها همه این کارها را انجام می دهند به این امید که به طرز جادویی به یک انگلیسی زبان بدون اشتباه تبدیل شوند. در حالی که چیزی که باید روی آن تمرکز کنند یادگیری نحوه برقراری ارتباط است!

صحبت کردن یا برقراری ارتباط؛ مسئله این است.

منظور از برقراری ارتباط چیست؟ اگر سخنران خوبی هستید، یعنی قطعا ارتباط مؤثری برقرار می‌کنید؟ نمی‌توان یک نسخه یکسان برای همه پیچید. این طور نیست؟

خب، نه دقیقا.

بگذارید به یک تعریف جالب از «ارتباط» اشاره کنیم: «رایج و عادی کردن» یا به عبارتی در دسترس قرار دادن.

بنابراین، وقتی سعی می‌کنید از کلمات پیچیده یا اصطلاحات تخصصی استفاده کنید و مردم شما را نمی‌فهمند یا دنبالتان نمی‌کنند، عادی و ساده‌سازی را فراموش کرده‌اید. به عبارت دیگر، شما ارتباط برقرار نمی‌کنید. در یک ارتباط موثر، شما باید همه چیز را تجزیه کنید، پیام خود را ساده کنید و از این طریق به دیگران کمک کنید شما را درک کنند.

پیشنهاد مطالعه: ۶ راهکار استراتژیک که  هنگام ارائه به زبان انگلیسی نیاز دارید

 روش‌های برقراری ارتباط موثر به زبان انگلیسی

اما از کجا بدانیم که ارتباط موثری برقرار کرده‌ایم یا خیر؟

  • قبل از انجام هرکاری، به وضوح نتیجه دلخواه خود را مشخص کنید. تمام ارتباطات تجاری هدف‌گرا هستند. به عنوان مثال، گرفتن ترفیع، جلب رضایت مشتریان برای معامله، رسیدن به توافق در مورد یک قرارداد، گرفتن تایید مدیرعامل برای سرمایه گذاری بیشتر.
  • به افکار و ایده های خود ساختار دهید تا بتوانید به نتیجه دلخواه از ارتباط برسید. مثلا کلماتی که می‌خواهید شنوندگان شما بشنوند و یا ترتیبی که می‌خواهید نظرات شما را بشنوند (انسجام + وضوح).
  • خودتان را به جای شنوندگان بگذارید. تصور کنید که آن‌ها به چه اطلاعاتی نیاز دارند یا می‌خواهند چه چیزی از شما بشنوند. بدین ترتیب طبق خواسته آنها صحبت کرده‌اید و از پرداختن به حواشی و ترک جلسه توسط آنها خودداری کرده‌اید. (کوتاه + مختصر)
  • فعالانه به پاسخ‌ها گوش دهید. سر و صدای اضافی را حذف منید و به جای بیشتر صحبت کردن گاهی اجازه دهید که سکوت برقرار شود. (احترام متقابل)
  • صحبت‌های طرف مقابل را خلاصه کنید. با این کار به او نشان داده‌اید که به حرف‌هایش گوش می‌دهید. در واقع به او اطمینان دهید که متوجه صحبت‌هایش شده‌اید.
  • وقتی مطمئن نیستید که درست متوجه شده‌اید، به آن‌ها اجازه می‌دهید شما را تصحیح کنند.

این موارد هستند نشان می‌دهند شما ارتباطات تجاری به زبان انگلیسی را به طور موثری برقرار می‌کنید. صرفا در دستور زبان، واژگان پیچیده یا تلفظ بدون لهجه تبحر ندارید. در هر صورت نیازی ندارید که بابت انگلیسی «ضعیف» خود عذرخواهی کنید.

عدم تمرکز روی برقراری ارتباط چه دردسرهایی دارد؟

اگر فقط روی صحبت کردن تمرکز کنید و نه بر برقراری ارتباط، این اتفاقات خواهد افتاد:

  • عدم توجه: شما آن‌قدر روی صحبت کردن متمرکز شده‌اید که فراموش می‌کنید گاهی باید در میانۀ صحبت توقف کنید تا ببینید که آیا آن شخص هنوز به شما گوش می‌دهد یا خیر. آیا آن‌ها علاقه‌مند است؟ آیا به شما توجه می‌کنند یا تمرکزشان را از دست داده‌اند؟
  • شنیده‌نشدن پیامتان: قصد دارید مسلط صحبت کنید و از درک پیام صبحت‌هایتان توسط فرد مقابل غافل می‌شوید. حتی در بدترین حالت ممکن است طرف مقابل صحبت‌های شما را طور دیگری برداشت کند.
  • نادیده‌گرفتن طرف مقابل: درحالی که طرف مقابل در حال صحبت کردن است، فکر شما مشغول این است که صحبت بعدی‌تان چه باشد. این برای طرف مقابل ناراحت کننده و نشان دهنده عدم احترام است؛ حتی اگر قصدتان این نباشد.
  • صحبت‌کردن بدون هدف شما آن‌قدر روی دستور زبان صحیح، یافتن کلمه مناسب و روان صحبت کردن تمرکز کرده‌اید که ممکن است رشته کلام از دستتان در برود! این یعنی جملاتتان هدف‌مند نیست و کاملا به ضرر شما تمام می‌شود. چرا که هیچ کس از حرف‌های غیرهدف‌مند و غیرمرتبط خوشش نمی‌آید. این طور به نظر می‌رسد که شما مشغول تلف کردن وقت شنوندگان هستید. همین امر به تنهایی می‌تواند مانع ایجاد ارتباط موثر شود.

راهکار پیشنهادی و عملی چیست؟

  • از عذرخواهی برای انگلیسی «ضعیف» خود دست بردارید. عذرخواهی، نه تنها باعث بخشش شما نمی‌شود، بلکه باعث می‌شود ضعیف به نظر برسید، اعتماد به نفس کمتری داشته باشید و شنونده خود را آزار دهید.
  • از سرزنش کردن انگلیسی ضعیف خود برای آن معامله شکست خورده یا رد شدن آن ارتقای شغلی خودداری کنید.
  • به این فکر نکنید که اگر بهتر صحبت کردن و گرامر‌های انگلیسی را یاد بگیرید، اثر‌بخشی بیشتری نسبت به یک مجری خوب خواهید داشت.
  • روی نحوه برقراری ارتباط تمرکز کنید، نه بیشتر صحبت کردن. هر چه زودتر این کار را شروع کنید، اعتماد به نفس و ارزش بیشتری خواهید داشت.
  • همانطور که افلاطون می‌گوید: «مردان خردمند به این دلیل صحبت می‌کنند که چیزی برای گفتن دارند، اما احمق ها حرف می‌زنند چون باید چیزی بگویند».
  • همین حالا یادگیری زبان را آغاز کنید!

پیشنهاد مطالعه: حقایقی جالب در مورد زبان انگلیسی که نمی‌دانستید!

یک بار برای همیشه با انگلیسی ضعیف خود خداحافظی کنید!

ایرادات گرامری و مشکلات انگلیسی موجب کاهش اعتماد‌به‌نفس در بسیاری از افراد می‌شوند. حال اگر به زبان انگلیسی تجاری در کسب‌وکار خود احتیاج دارید، این ضعف فرصت‌های زیادی را از شما دور می‌کند. به خاطر داشته باشید که یادگیری زبان انگلیسی در کنار تمرین روش‌های برقراری ارتباط موثر و مذاکره می‌تواند نقطه عطفی در زندگی حرفه‌ای شما به حساب آید.

در این بین، موثرترین روش یادگیری زبان انگلیسی شرکت در دوره‌های تدریس‌شده توسط مدرسین حرفه‌ای و باتجربه است. با شرکت در این دوره‌ها علاوه بر دسترسی همیشگی به منابع آموزشی می‌توانید برای رفع اشکال با اساتید مطرح در ارتباط باشید.

مکتب کلاس با در نظر گرفتن این نیاز افراد در سنین و اصناف شغلی مختلف اقدام به برگزاری کلاس‌ های آنلاین زبان کرده‌ است. برای اطمینان از کیفیت و فایده این کلاس‌ها نگاهی به اساتید آنها داشته باشید. لذت شیرین یادگیری زبان انگلیسی و بزرگ‌کردن شبکه ارتباطی خود در سطح بین‌المللی را به تعویق نیندازید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *