نحوه مقابله با ترس صحبت به زبان انگلیسی

نحوه مقابله با ترس صحبت به زبان انگلیسی

یکی از مشکلات شایع در بین زبان‌آموزان، فوبیا و ترس صحبت به زبان انگلیسی است. این دسته افراد، از این‌که بخواهند به زبان دیگری (غیر از زبان مادری خود) حرف بزنند، خجالت یا هراس دارند. لذا در جمع‌ها اغلب سکوت می‌کنند. در این مطلب به بررسی دلایل ترس از صحبت به زبان انگلیسی و نحوه‌ی مقابله با آن پرداخته‌ایم.

ترس، یک واکنش طبیعی

اولین موضوعی که باید گوشزد کنیم، این است که ترس تاحدودی خوب است. ترس شما را از خطرات در امان نگه می‌دارد. مثلاً وقتی از یک حیوان درنده، بترسید؛ هرگز به او نزدیک نخواهید شد. اگر این رفتار در شما وجود نداشته باشد، به احتمال قوی آسیب می‌بینید.

جالب است بدانید که بسیاری از ترس‌هایی که در خودمان می‌بینیم، از ابتدا وجود نداشته‌اند. بلکه رفته‌رفته از روی رفتار والدین و اطرافیان، کسب کرده‌ایم. خیلی از کودکان، واهمه و ترسی از حشراتی مثل سوسک، حیوانات وحشی، اجسام تیز و خطرناک و نظیر آن ندارند. پس می‌توان گفت که ترس یک واکنش «آموختنی» و «اکتسابی» است.

ترس از زبان انگلیسی برای ما نیز تاحدودی طبیعی است. ما سال‌ها با زبان مادری خود صحبت کرده‌ایم و حتی اگر تسلط کافی روی زبان انگلیسی داشته باشیم، باز هم قادر به صحبت کردن به شکل زبان مادری خود نخواهیم بود.  پس طبیعی است که از زبانی که بلد نیستیم، کمی بترسیم. اما اگر این مشکل، از حد بگذرد و علی‌رغم یادگیری زبان، باز هم به‌طور افراطی ترس صحبت به زبان انگلیسی داشته باشید، دیگر طبیعی نیست. چراکه روند زندگی شما را مختل می‌کند.

ترس افراطی یا فوبیا

به ترس‌هایی که از حد نرمال و عادی بگذرند، فوبیا (phobia) گفته می‌شود. فوبیا سبب رفتارهای بیمارگونه و غیرعادی می‌شود و در زندگی فرد اختلال ایجاد می‌کند. به همین دلیل، در صورت مشاهده‌ی فوبیا از موضوع خاص، باید درمان آن را پیگیری کنیم.

 

فوبیا می‌تواند از یک موقعیت خاص، یک حیوان و یا محیط خاص به‌وجود آید. به‌عنوان مثال، برخی از افراد به‌طرز افراطی از دسته‌ای از حیوانات می‌ترسند. واکنش‌های این افراد در مقابل این حیوان، اصلاً عادی و طبیعی نیست و متوجه خطرات واکنش خود نیستند. توجه داشته باشید که ترس از صحبت به زبان انگلیسی نیز می‌تواند به‌صورت افراطی و فوبیا دیده شود. در ادامه برخی از انواع فوبیا را معرفی کرده‌ایم.

پیشنهاد مطالعه: بزرگ‌ترین مزیت یادگیری زبان بصورت آنلاین چیست؟

glossophobia چیست؟

glossophobia ترس غیرعادی از سخنرانی است. این افراد برای صحبت در جمع، بسیار عصبی و هیجان‌زده می‌شوند. به‌حدی که رفتارهای غیرعادی مانند لرزش دست و پا، تعریق بیش از حد و غیره را تجربه می‌کنند. در موارد شدیدتر، امکان حملات عصبی یا پنیک در فرد وجود دارد.

glossophobia چیست

دلایل ترس از زبان انگلیسی

بیش‌تر افراد از زبان انگلیسی می‌ترسند. شاید کمی شگفت‌زده شوید و یا در رابطه با خود، این موضوع را انکار کنید. اما حقیقت دارد. ترس از زبان انگلیسی و موقعیت‌های اجتماعی برای مکالمه با این زبان، در برخی افراد به‌صورت فوبیا با واکنش‌های عصبی و غیرعادی دیده می‌شود. در ادامه، دلایلی که منجر به بروز چنین ترس‌هایی می‌شود را مرور می‌کنیم.

ذهنیت نادرست از زبان انگلیسی

در ذهن بسیاری از ما، زبان انگلیسی یک شاخ غول دشوار و پیچیده است. شاید همین موضوع، مانع یادگیری زبان انگلیسی در بسیاری از افراد شده باشد. ذهنیت منفی روی یک موضوع خاص، شما را از مواجه با آن می‌هراساند. این موضوع می‌تواند دیدن یک شخص خاص، رفتن به یک مکان خاص و یا حتی صحبت به زبان انگلیسی در جمع باشد.

ذهنیت نادرست از زبان انگلیسی ممکن است توسط اطرافیان ایجاد شده باشد و یا این‌که خودِ ما آن را به‌وجود آورده باشیم. یک تجربه‌ی دشوار در آموزش زبان، ترسیده شدن از شکست خوردن اطرافیان، انتخاب یک مسیر غیراصولی و اشتباه و غیره از جمله رایج‌ترین مواردی هستند که منجر به ایجاد ذهنیت منفی و نادرست از زبان انگلیسی در شما و در نهایت ترس صحبت به زبان انگلیسی می‌شود.

ترس از اشتباه

از جنبه‌ی دیگر، سیستم آموزشی و تربیتی ما بدین‌گونه بوده است که انتظار داریم با اشتباه کردن، تنبیه شویم. کاری به صحیح یا غلط بودن این روش تربیتی نداریم، اما باید پذیرفت که این موضوع، ترس از اشتباه کردن را در ما تقویت کرده است. البته نمی‌توان تمام تقصیر را به گردن سیستم آموزش انداخت. چراکه این موضوع تاحدودی به شخصیت و جوانب شکل‌گیری شخصیت فرد دارد. درون‌گرا بودن، خجالتی بودن، تجربه‌ی تنبیه سنگین از یک اشتباه در گذشته و غیره از مهم‌ترین دلایل ترس از اشتباه هستند.

یکی از مهم‌ترین دلایلی که از صحبت به زبان انگلیسی می‌ترسیم آن است که تسلط کافی بر روی زبان نداریم. عدم تسلط، شما را دستپاچه می‌کند و ذهنتان خلاقیت کافی برای ساخت جملات را از دست می‌دهد. ما می‌ترسیم که جملات را با گرامر و واژگان اشتباه بیان کنیم. تصور می‌کنیم که اگر اشتباه کنیم، دچار تمسخر خواهیم شد و عملاً ترجیح می‌دهیم تا سکوت کنیم.

فوبیا صحبت در جمع

رفتارها و ویژگی‌های شخصی هر فرد متفاوت است. برخی افراد فوبیا صحبت در جمع دارند. این افراد به شدت درون‌گرا و منزوی بوده و از بیان افکار، احساسات و حتی واکنش خود در جمع، خجالت می‌کشند. این موضوع، عادی نیست و فرد باید به فکر چاره‌ای برای آن باشد. فوبیای صحبت در جمع، فرصت فعالیت‌های اجتماعی بی‌شماری را از فرد سلب خواهد کرد.

فوبیا صحبت در جمع

این ترس به انگلیسی یا فارسی صحبت کردن شما بستگی ندارد. در واقع حضور و صحبت در جمع آزاردهنده است. بنابراین این مشکل باید به‌طور ریشه‌ای و با کمک درمان‌گران متخصص، از بین برود.

پیشنهاد مطالعه: تاثیر استفاده از کتاب صوتی برای تقویت زبان انگلیسی

ترس از موقعیت

دلیل دیگر، تمرین ناکافی برای مکالمه و صحبت به زبان انگلیسی است. بعضی موقعیت‌ها طوری هستند که نیاز به تمرین و تکرار از قبل دارند. اگر برای بار اول، در موقعیت واقعی ظاهر شوید، احتمالاً دست‌وپای خود را گم می‌کنید و نمی‌توانید به‌خوبی بر ترس خود مقابله کنید. مثل این است که برای اولین بار جلوی دوربین پخش زنده بروید. نمی‌دانید که باید روی مفهوم صحبتتان تمرکز کنید یا حالات چهره‌تان را کنترل کنید. اما به‌ مرور زمان، شما با فوت و فن صحبت جلوی دوربین آشنا شده و مثل آب خوردن می‌توانید از پس این کار برآیید.

ترس از موقعیت، تا حدود زیادی طبیعی است و افرادی که در موقعیت‌های خاص قرار می‌گیرند، اغلب با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. فراموش نکنید که تمرین، تکرار فراوان و شبیه‌سازی موقعیت، نقش مؤثری در تسلط بر گفتار در آن شرایط دارد.

راهکارهای مقابله با ترس صحبت به زبان انگلیسی

در بخش قبل، اصلی‌ترین دلایل ترس از صحبت کردن به زبان انگلیسی را بیان کردیم. در این بخش، تمارین و راهکارهایی را ذکر کرده‌ایم که در مقابله با این ترس تأثیرگذار است. اگر شما نیز از صحبت کردن به زبان انگلیسی واهمه دارید؛ می‌توانید این تکنیک‌ها را اجرا کنید.

بیش‌تر بخوانید

اولین راهکاری که برای مقابله با ترس از صحبت به زبان انگلیسی می‌توانید به کار بگیرید، افزایش مطالعات زبان انگلیسی است. هرچقدر که بیش‌تر بخوانید، بیش‌تر یاد می‌گیرید. با افزایش یادگیری، دانش شما برای برقراری ارتباط و مکالمه توسعه یافته و به‌احتمال کم‌تری دچار خطا خواهید شد.

راهکارهای مقابله با ترس صحبت به زبان انگلیسی

سعی کنید دایره‌ی واژگان و لغات خود را بزرگ‌تر کنید. واژگان، نقش پررنگی در speaking دارند. یاد داشتن واژگان بیش‌تر، ادامه دادن مکالمه را ممکن می‌سازد. توصیه می‌کنیم واژگان را در جملات پرکاربرد تمرین و تکرار کنید تا ملکه‌ی ذهنتان شود. شما می‌توانید از روش‌های نوین برای حفظ کردن واژگان انگلیسی و معنای آن استفاده کنید.

بیش‌تر گوش دهید

مهارت listening خود را تقویت کنید. بخشی از مکالمه، شنیدن است. پس اگر این مهارت را داشته باشید، به احتمال بیش‌تری به ماندن در یک مالمه تمایل خواهید داشت. سعی کنید از فیلم‌های زبان انگلیسی (متناسب با سطح زبان خود)، پادکست‌ها، موسیقی‌ها و حتی برنامه‌های رادیویی استفاده کنید.

بهتر است منابع مختلفی از فایل‌های صوتی زبان انگلیسی را در اختیار داشته باشید. با تکرار گوش دادن به این صوت‌ها، ذهن و گوش شما با واژگان و تلفظ انگلیسی بهتر آشنا می‌شود.

از اشتباه کردن نترسید

بهتر است اشتباه کردن را بپذیرید و قبول کنید که هرگز بدون اشتباه نخواهید بود. اگر با دقت بیش‌تری به برنامه‌های مجریان و گویندگان دقت کنید، متوجه می‌شوید که حتی در برنامه‌های مهم (با بیننده‌های فراوان) نیز اشتباه گفتاری وجود خواهد داشت. پس طبیعی است که شما به‌عنوان یک فارسی‌زبان دچار اشتباه در مکالمات انگلیسی خود بشوید.

به خودتان فرصت دهید تا صحبت کنید. اگر متوجه اشتباه کلامی خود شدید، می‌توانید آن را اصلاح کنید. اگر در یک جمع قرار گرفتید که اشتباهاتتان مورد تمسخر قرار گرفت، نترسید. باور کنید که این موضوع به اشتباه بودن رفتار دیگران را بیان می‌کند. ضمناً به‌خاطر داشته باشید، اشتباهات به‌سرعت فراموش می‌شوند.

با خود مرور کنید که اگر اشتباه صحبت کنید، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ در حساس‌ترین شرایط، شما فرصت اصلاح مکالمه و اشتباه خود را دارید. بنابراین زیاد سخت نگیرید و سعی کنید خودتان را دست کم نگیرید.

پیشنهاد مطالعه: 9 اپلیکیشن برای یادگیری لغات زبان

با غریبه‌ها و افراد ناشناس تمرین کنید

یکی از روش‌هایی که برای مقابله با ترس از صحبت کردن به زبان انگلیسی استفاده می‌شود،‌ تمرین مکالمه با افراد ناشناس است. افراد زیادی در سراسر دنیا هستند که برای غلبه بر ترس خود، از این روش استفاده می‌کنند. کافی است تا در انجمن‌های اینترنتی مربوطه ثبت‌نام کنید و راجع به موضوعات مختلف با افراد ناشناس دیگر، صحبت کنید. سعی کنید شرکای صحبت کردن خود را از ملیت‌های مختلف صحبت کنید تا با لهجه‌ها و تلفظ‌های واقعی در دنیا آشنا شوید.

مزیت تمرین در اینترنت آن است که هویت واقعی‌تان شناسایی نمی‌شود. در نتیجه نگرانی بابت تمسخر و اشتباه کردن نخواهید داشت. به‌علاوه این‌که قرار نیست ملاقات و مکالمه‌ی شما با فرد خاص، ادامه‌دار شود. با این همه، تمرین خوبی برای مکالمه زبان انگلیسی بوده و استرس صحبت به زبان انگلیسی را در شما کاهش خواهد داد.

افکارتان را به زبان انگلیسی تغییر دهید

همه‌ی ما در طول روز، ساعاتی را به صحبت و نصیحت خودمان اختصاص می‌دهیم. با تسلط روی زبان انگلیسی، بهتر است این مکالمات شخصی را به آن زبان تغییر دهید. مثلاً اگر می‌خواهید به خودتان بگویید «وقت آن است تا به رستوران بروم.»، این جمله را به انگلیسی ترجمه کرده و با صدای زمزمه‌وار (و اگر امکان دارد، با صدای بلند) بگویید. ممکن است در حین این مکالمه، واژه‌ای را بلد نباشید، می‌توانید موقت معادل فارسی را جایگزین کنید تا سراغ یادگیری آن واژه‌ی خاص در زبان انگلیسی بروید.

افکارتان را به زبان انگلیسی تغییر دهید

فکر کردن به زبان انگلیسی به شما کمک می‌کند تا در مورد موضوعات مختلف، کلی جمله‌ی آماده در ذهنتان داشته باشید. در نتیجه با قرارگیری در موقعی واقعی، راحت‌تر می‌توانید صحبت کنید و از بابت جمله و واژگان، ترسی ندارید.

زبان بدن در حین مکالمه را رعایت کنید

وقتی می‌خواهیم در یک جمع حرف بزنیم، چهره و اعضای بدنمان هم رفتارهای خاصی خواهند داشت. اگر اضطراب داشته باشیم، این رفتارها روی کلام و مخاطب تأثیر منفی می‌گذارد. برعکس تسلط بر شرایط و اوضاع، سبب می‌شود تا بتوانیم مکالمه‌ی دل‌نشینی را ادامه دهیم.

یکی از موضوعات مهم، این است که بتوانید روی اعضای بدن و چهره‌تان در حین مکالمه تسلط خوبی داشته باشید. طرف مقابل، به چهره و حرکات بدن شما نیز دقت دارد. سعی کنید لبخند بزنید و احساسات منفی و نگرانی و آثار

ترسیدن را از خود دور کنید.

اگر بتوانید چهره و حرکات بدن خود را کنترل کنید، تسلط خوبی روی مکالمه خواهید داشت. جالب است بدانید نشان دادن ترس از صحبت روی چهره و حرکات بدن، طرف مقابل را به تمسخر و دقیق شدن روی اشتباهات مکالمه، تشویق می‌کند.

ایده‌آل‌گرا نباشید

بسیاری از افراد، به یک وضعیت کامل و صددرصدی فکر می‌کنند. باید به شما بگوییم که این روش، اشتباه است. شما باید قبول کنید که هرگز تمام ابعاد وجودی‌تان کامل و صددرصد نیست. پس قبول کنید که اشتباه کردن در مکالمه انگلیسی هم جزئی از شماست و نمی‌توانید از آن دوری کنید. اگر ایده‌آل‌گرا نباشید، از چیزی که هستید و سطح زبانی که یاد دارید، بهتر لذت می‌برید.

پس با خودتان تکرار کنید که من قادر هستم تا به زبان انگلیسی حرف بزنم و این را هم قبول کنید که ممکن است از جملات اشتباه استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که با تمرین مداوم، پیشرفت می‌کنید. همیشه جایگاه خود را با گذشته‌ی خود ارزیابی کنید و از این نظر به دیگران توجهی نداشته باشید.

صدایتان را ضبط کنید

از جمله تمرین‌هایی که برای تقویت اعتمادبه‌نفس ضروری به‌نظر می‌رسد، ضبط و پخش صدای خودتان است. یک موضوع مشخص کنید و در حالی که صدای خود را ضبط می‌کنید، در حدود چند دقیقه راجع به آن به زبان انگلیسی صحبت کنید. سپس صدای خود را گوش دهید. ببینید که لحن و احساسات، در گفتار شما چطور منعکس شده‌اند. اگر نیاز است، گفتار خود را اصلاح کنید و این مراحل را آن‌قدر ادامه دهید تا از نظر خودتان، یک سخنرانی بی‌نقص انجام داده باشید.

ناگفته نماند که قرار نیست در همان جلسه‌ی اول تمرین، به رکورد صوتی بدون اشکال خود برسیم. رفته‌رفته با تمرین و تکرار و گاه یادگیری موارد جدید در زبان انگلیسی، می‌توانیم سطح سخنرانی خود را ارتقا داده و ایرادات آن را برطرف کنیم.

توصیه می‌کنیم موضوعاتی که عمومیت و کاربرد بیش‌تری دارند را در ابتدای تمارین خود قرار دهید. شما می‌توانید دقایقی را به معرفی خود، صحبت درباره‌ی علاقه‌مندی‌ها، توضیح دادن مهارت‌ها و حرفه‌ی فعلی و غیره اختصاص دهید. با افزایش سطح زبان، می‌توانید موضوعات اجتماعی و حتی علمی پیچیده‌تری را انتخاب کرده و در رابطه با آن سخنرانی کنید.

از صحبت در جمع‌های کوچک شروع کنید

اگر از حضور در اجتماع، خجالت می‌کشید و سبب اضطراب در شما می‌شود، بهتر است تمرین نهایی مکالمه را با جمع‌های کوچک شروع کنید. می‌توانید یک نفر از هم‌سالانتان را برای این کار انتخاب کنید. اگر هر روز فرصتی را به مکالمه و تمرین زبان انگلیسی اختصاص دهید، طولی نمی‌کشد که با ترس خود مقابله خواهید کرد.

با گذشت زمان، تیم‌های بزرگ‌تری تشکیل دهید. شما می‌توانید در انجمن‌های مختلف شرکت کنید. می‌توانید راجع به موضوعات مختلف، تحقیق کرده و آن را در جای مناسب ارائه دهید. اگر دوستان زیادی دارید، همدیگر را ملاقات کنید و خودتان را برای صحبت کردن به زبان انگلیسی در جمع‌های بزرگ محک بزنید.

پیشنهاد مطالعه: نکات مهم برای تقویت اسپیکینگ تافل

کلام نهایی

در این مطلب، دلایل ترس صحبت به زبان انگلیسی را بیان کردیم. عدم تسلط روی زبان انگلیسی و تمرین ناکافی برای مکالمه، از عمده‌ترین دلایل ترس از مکالمه به زبان انگلیسی است. در بخش‌های بعدی، به تشریح راه کارهای مقابله با ترس از صحبت کردن به زبان انگلیسی و افزایش اعتمادبه‌نفس در مکالمه به این زبان پرداختیم. از اصلی‌ترین این راهکارها، تقویت مهارت‌های گفتاری و شنیداری (مهارت‌های کاربردی در مکالمه) و هم‌چنین تمرین و تکرار مکالمه به اشکال مختلف بود.

توصیه می‌کنیم به خودتان سخت نگیرید. باور کنید دیگر افرادی که به زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم صحبت می‌کنند، آن‌قدرها هم که فکر می‌کنید بی‌عیب و مسلط نیستند. آن‌ها فقط یاد گرفته‌اند که آموخته‌های خود را به‌کار بگیرند و شما نیز باید این کار را انجام دهید.

آموزش انگلیسی در مکتب کلاس

برای یادگیری مکالمه زبان انگلیسی و تقویت مهارت‌های گفتاری و شنیداری خود می‌توانید از کلاس‌های آنلاین زبان مکتب کلاس استفاده کنید. شرکت در این کلاس‌ها، شما را با تمرین و تکرار فراوان جملات انگلیسی مواجه می‌سازد و از این طریق تسلط خوبی روی مکالمه به زبان انگلیسی خواهید داشت.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *